Resultats espectaculars dels primers municipis que implanten la recollida porta a porta al Gironès:
- Més del 80% dels habitatges d’Aiguaviva, Campllong i Sant Gregori han participat activament en la recollida porta a porta.
- L’índex de recollida selectiva es troba entorn del 90% als tres municipis.
- S’assoleix àmpliament l’objectiu previst del 75% en recollida selectiva.
El passat 1 de desembre de 2021 s’implantava simultàniament el model de recollida porta a porta als municipis d’Aiguaviva, Campllong i Sant Gregori, i s’enretiraven de la via pública les àrees de contenidors oberts. Aquest canvi ha suposat tot un repte a la comarca amb uns resultats de recollida selectiva estancats al voltant del 40% previs a l’arribada del porta a porta.
Durant el mes de novembre de 2021 es va portar a terme una extensa campanya de comunicació que ha permès informar la ciutadania implicada sobre el canvi de model i lliurar el material necessari per a la seva participació. La resposta ha estat molt positiva, atès que més del 90% dels usuaris ja disposa del material per poder participar en la recollida porta a porta (94% a Campllong i Sant Gregori, 92% a Aiguaviva). Els resultats són inferiors per a aquells usuaris d’habitatges aïllats que se’ls assigna un clauer per poder accedir a una àrea tancada de contenidors: 70% a Aiguaviva, 68% a Campllong i 71% a Sant Gregori.
També són elevades les dades de participació en la recollida porta a porta als tres municipis durant el primer mes d’implantació: 94% a Aiguaviva, 82% a Campllong i 89% a Sant Gregori. Per contra, les dades de participació en les àrees tancades per part dels habitatges disseminats és inferior (també en part perquè menys habitatges aïllats han passat a recollir el seu clauer d’accés): 35% a Aiguaviva, 53% a Campllong i 45% a Sant Gregori.
Les dades preliminars són molt encoratjadores ja que situen la recollida selectiva entorn del 90% als tres municipis, sobrepassant de llarg l’objectiu fixat del 75% pel projecte del Gironès i donant compliment als objectius d’Europa per a l’any 2035 d’assolir el 65% de reciclatge i la reducció de fins al 10% els residus que es poden destinar a l’abocador. En aquest sentit, hem de felicitar molt sincerament la ciutadania així com les persones amb responsabilitat política i tècnica d’aquests municipis pels excel·lents resultats assolits, amb el convenciment que han obert el camí que ara seguiran la resta de municipis del Gironès que implantaran pròximament aquest model.
La implantació de la recollida porta a porta al Gironès inclou 14 municipis entorn de la corona urbana de Girona ciutat i s’ha previst portar-la a terme de forma esglaonada per fases. Aquest mes de desembre s’han implantat els municipis dins la fase 1 (Aiguaviva, Campllong i Sant Gregori), i actualment s’està treballant per als municipis inclosos dins la fase 2 (Bescanó, Fornells de la Selva, Llambilles i Quart), els quals implantaran la recollida porta a porta el pròxim 1 de març (el 15 de març a Bescanó).
Els municipis de fase 3 implantaran l’1 d’abril (Bordils, Cervià de Ter, Flaçà, Juià i Sant Joan de Mollet), i finalment el procés d’implantació finalitzarà amb els municipis de fase 4 (Sant Julià de Ramis-Medinyà i Sarrià de Ter) l’1 de maig de 2022.
El projecte de recollida porta a porta que s’està implantant al Gironès incorpora aspectes innovadors que l’Agència de Residus de Catalunya ha finançat amb un ajut de 385.000 € per sufragar part del cost de les inversions i del nou servei durant els 2 primers anys, com són:
- La recollida porta a porta amb identificació d’usuari: tots els cubells i contenidors, així com els accessos a les àrees tancades disposen de xip.
- Una recollida adaptada a la realitat urbanística de cada municipi i a la capacitat d’emmagatzematge de residus dels habitatges: alta freqüència de recollida en nuclis urbans, baixa freqüència de recollida en urbanitzacions.
- Màxima eficiència en la recollida: es recullen dues fraccions de residus alhora amb vehicles bicompartimentats, optimitzant el cost de recollida, reduint les emissions dels vehicles i minimitzant la presència de cubells a la via pública.
- L’aplicació de forma progressiva d’una taxa justa (pagament per generació / bonificació per participació).
- La incorporació d’una App ciutadana que permet establir un sistema de comunicació bidireccional amb la ciutadania.
En aquest sentit, el projecte del Gironès respon al camí traçat per l’Agència de Residus de Catalunya que aposta per models que permetin donar un nou impuls als resultats de recollida selectiva, estancats a Catalunya des de fa 10 anys al voltant del 40%. Des de les primeres experiències de porta a porta fa més de 20 anys, el nombre de municipis que han adoptat aquest model a Catalunya ha anat en augment.
Actualment hi ha 250 municipis amb la recollida porta a porta implantada (de forma total o parcial) i més de 130 que esperen fer-ho en els propers anys. L’explicació rau en què es tracta d’un model que afavoreix la coresponsabilització, la individualització del servei i la identificació de l’usuari, incidint directament i de forma positiva sobre el resultats quantitatiu i qualitatius de recollida selectiva.
La introducció d’un element econòmic com a incentiu en el comportament envers la recollida selectiva és clau per a millorar els resultats de recollida selectiva, perquè si la ciutadania no és conscient del que li costa la gestió dels seus residus, difícilment canviarà els seus hàbits. Per això, el model de recollida porta a porta que s’està implantant al Gironès preveu la introducció d’una taxa justa individualitzada de cares al 2023 que permeti inicialment aplicar bonificacions per participació, per gradualment anar introduint un pagament per generació.
Així doncs, amb la combinació de polítiques que incentiven el reciclatge impulsades per l’Agència de Residus de Catalunya, com l’increment de cànons aplicats a sistemes finalistes (abocadors i incineradores), i la implantació de sistemes de recollida que fomenten la corresponsabilitat de qui genera els residus, com el porta a porta del Gironès, podem garantir l’assoliment dels objectius de gestió de residus que tenim plantejats i transitar cap a una economia circular que ens ajudarà a abordar l’emergència climàtica en la que ens trobem immersos.
Isaac Peraire Soler
Director de l’Agència de Residus de Catalunya |
Joaquim Roca Ventura
President del Consell Comarcal del Gironès |